• Betaaldienst Wise hoopt op een notering aan de beurs in Londen via een zogenoemde ‘directe notering’.
  • Bij zo’n beursgang worden er geen nieuwe aandelen uitgegeven, maar verkopen bestaande aandeelhouders hun aandelen rechtstreeks aan het beleggend publiek.
  • Wise rapporteerde over het afgelopen boekjaar een winst van bijna 31 miljoen pond bij een omzet van 421 miljoen pond.

Het Britse fintechbedrijf Wise wil via een directe notering in Londen naar de beurs. Daarbij komt er een duale structuur waarbij de huidige aandeelhouders tijdelijk extra stemrecht krijgen.

Wise, voorheen TransferWise, is een bedrijf dat het wisselen van valuta voor lage wisselkoersen mogelijk maakt. Het maakt daarbij gebruik van een directe uitwisseling van valuta, zonder tussenkomst van banken, op een manier die wordt vergeleken met het ‘Hawala’-systeem.

Het bedrijf werd in Londen opgericht door twee Esten, Kristo Käärmann en Taavet Henriku, de eerste werknemer van Skype.

Wise rapporteerde over het afgelopen boekjaar een winst van bijna 31 miljoen pond, bij een omzet van 421 miljoen pond (omgerekend ruim 36 miljoen euro winst bij 492 miljoen euro omzet).

Aandeelhoudersprogramma voor klanten

Een directe notering is een bijzondere manier van een beursgang waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van traditionele tussenpersonen. Een bedrijf geeft geen nieuwe aandelen uit om kapitaal op te halen, maar bestaande aandeelhouders verkopen hun aandelen rechtstreeks aan het beleggend publiek. Daarbij is er dus ook geen verwatering van de aandelen.

Voor een directe beursgang gelden er doorgaans speciale regels over handelsvolumes om ervoor te zorgen dat er voldoende liquiditeit in de markt zit. Het risico is dat er op de eerste handelsdag niet voldoende aandelen worden verhandeld en er geen succesvolle beursnotering volgt.

Wise zet ook een aandeelhoudersprogramma voor trouwe klanten op, met een maximum van 100.000 klanten in het eerste jaar. Deelnemers die aandelen kopen en deze ten minste 12 maanden vasthouden, krijgen daarna een bonus en verschillende aardigheidjes van het bedrijf.

Het bedrijf denkt dat een directe notering goed mogelijk is doordat het jarenlang duurzame groei heeft laten zien. Wise heeft geen plannen nieuw kapitaal via investeringsrondes aan te trekken.

Wise maakt gunstige wisselkoersen mogelijk

De manier waarop Wise geld wisselt is veel directer dan traditionele manieren. Wise koppelt overboekingen aan een binnenlandse betaling, waardoor het geld eigenlijk niet de grens over gaat. Zo blijft de wisselkoers gunstig.

Internetbanken als Bunq en het Duitse N26 gebruiken de wisseldienst om goedkoper geld over te maken naar het buitenland in vreemde valuta. Daarnaast heeft Wise sinds twee jaar ook een eigen betaalrekening met betaalpas.

Door de coronacrisis kwam de groei van het bedrijf in een stroomversnelling. Wise werkt nu aan meer dan alleen het uitwisselen van valuta. Zo kwamen er zakelijke rekeningen en een zogeheten ‘borderless’ account, waarin je meerdere valuta kunt stallen.

Bekijk ook deze stukken eens: